ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ο.Ο. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 15:06

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Αθήνα, 22 Σπετεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς

  Σε συνέχεια της ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι μεταξύ των καταγεγραμμένων 166 κρουσμάτων, μέχρι τις 21/9/2017, είναι και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία προτείνει όλοι οι οδοντίατροι, από όλους τους τομείς παροχής οδοντιατρικής φροντίδας, να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς.

  Με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουν τον εαυτό τους από την σοβαρή αυτή νόσο, αλλά και τους ασθενείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή και έχουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία της υγείας τους. Επισημαίνεται ότι:

• Οι γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης και ορισμένες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι

• οι ανοσοκατεσταλμένοι,

δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, καθώς περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς.

  Τα άτομα αυτά, στην περίπτωση που δεν έχουν περάσει ιλαρά σε μικρότερες ηλικίες, κάτι το οποίο χαρίζει φυσική ανοσία δια βίου, είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι (έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου) και προσβληθούν από τη νόσο, εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο.

  Ειδικά οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με άτομα των πιο πάνω κατηγοριών θα πρέπει να είναι βέβαιοι είτε ότι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου ή ότι έχουν περάσει ιλαρά κατά το παρελθόν και έχουν αποκτήσει ανοσία. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα.

Διαβάστηκε 257 φορές