ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 15:08
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 ν. 4675/2020 (ΦΕΚ 54 / Α΄/11.03.2020) από 11 Ιουνίου 2020 κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν είναι ηλεκτρονική και αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο (βάσει κωδικοποίησης κατά το International Classification of Diseases – ICD) για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, την ποσότητα, και τη διάρκεια της θεραπείας, όπως ορίζονται στην άδεια κυκλοφορίας του.

  Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή θα πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής και ιδίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, ποσότητα και διάρκεια της θεραπείας, καθώς και το λόγο αδυναμίας έκδοσης ηλεκτρονικής συνταγής.

  Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό, ηλεκτρονική ή χειρόγραφη, φέρουσα την υπογραφή του ασθενή, φυλάσσεται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας.
  Η ανωτέρω διαδικασία δεν θίγει τον εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων τρόπο διάθεσης αντιβιοτικών φαρμακευτικών προϊόντων (όπως κατάταξη ανά κατηγορία, απαιτούμενης ιατρικής συνταγής, απλής, περιορισμένης, ή ειδικής αιτιολογημένης ιατρικής συνταγής), που πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα κατά τη συνταγογράφηση και χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων.
  Στην ιστοσελίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης - δείτε εδώ: https://bit.ly/2UyDotL
  Σημειώνεται ότι σήμερα 11.06.2020 εκδόθηκε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η κάτωθι ανακοίνωση προς Φαρμακοποιούς :

 

ethnoshmo site

«Αθήνα 11.06.2020

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σήμερα νωρίς το πρωί υπήρξε επικοινωνία της Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το πρόβλημα του Νέου τρόπου διάθεσης των αντιβιοτικών βάσει του Νόμου 4675/2020 (Άρθρο 18) , λόγω της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του παραπάνω νόμου και της έλλειψης ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ( π.χ. οδοντίατροι). Η ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τον Πρόεδρο, κ. Βαλτά, ότι αποφασίστηκε αναστολή της εφαρμογής του Νόμου μέχρι νεωτέρας και επομένως συνεχίζουμε να εκτελούμε τις συνταγές αντιβιοτικών όπως μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση.

Εκ του ΠΦΣ»

Διαβάστηκε 3401 φορές