Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 14:02

   Με αφορμή αναρτήσεις συναδέλφων σε ιστοσελίδες που προβάλλουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, σας υπενθυμίζουμε ότι η επαγγελματική προβολή πρέπει να είναι σύμφωνη με την οδοντιατρική νομοθεσία και δεοντολογία.

   Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύεται η προβολή των οδοντιατρικών αμοιβών, δεδομένου ότι η οδοντιατρική πράξη δεν είναι τυποποιημένη αλλά εξατομικευμένη, διαφέρει δηλαδή από ασθενή σε ασθενή, υφίσταται διαφορετικός βαθμός δυσκολίας ως προς την εκτέλεση και γίνεται χρήση διαφορετικών υλικών, ανά περίπτωση, με επακόλουθο την διαφοροποίηση της αμοιβής ακόμη και για την ίδια πράξη από ασθενή σε ασθενή. Και κατά συνέπεια, η γενική κατηγοριοποίηση των οδοντιατρικών πράξεων και η ύπαρξη μιας τιμής να δημιουργεί κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης του κοινού και ανάπτυξης προστριβών μεταξύ ασθενών και οδοντιάτρων που πλήττουν την αξιοπρέπεια και το κύρος του επαγγέλματος.

   Ομοίως και οι οικονομικές προσφορές ιδίως για δωρεάν παροχή υπηρεσιών και μειώσεις αμοιβών και μάλιστα κάτω του κόστους δεν είναι δεοντολογικά ανεκτές, αφού πλήττουν την αξιοπρέπεια και το κύρος του οδοντιάτρου ως λειτουργού της υγείας και δεν συνάδουν με υψηλού επιπέδου επαγγελματική συμπεριφορά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κώδικας Οδοντιατρικής Δεοντολογίας έχει αποσταλεί σε όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι οφείλουν να τον τηρούν.

Ο Πρόεδρος ΟΣΑ

Αθανάσιος Υφαντής

Διαβάστηκε 659 φορές