ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 15:15

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής περιέρχονται καταγγελίες για καταχωρίσεις οδοντιάτρων- μελών μας στο διαδίκτυο και ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram) σχετικές με την άσκηση του οδοντιατρικού τους επαγγέλματος.

  Όπως γνωρίζετε η υφιστάμενη εθνική νομοθεσία και ιδίως ο Κώδικας Οδοντιατρικής Δεοντολογίας (ΠΔ 39/2009) απαγορεύει κάθε άμεση ή έμμεση ενέργεια διαφήμισης ή δημοσιότητας.

  Η απαγόρευση της οδοντιατρικής διαφήμισης από την εθνική νομοθεσία, η οποία επιβάλλεται από επιτακτικούς λόγους γενικού συμφέροντος, ιδίως της προστασίας της δημόσιας υγείας και της αξιοπρέπειας του οδοντιατρικού επαγγέλματος, συνιστά θεμιτό περιορισμό της επαγγελματικής και οικονομικής ελευθερίας, ο οποίος όμως, με βάση την αρχή της αναλογικότητας, δεν πρέπει να βαίνει πέραν του αναγκαίου μέτρου για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού.

  Υπό το πρίσμα αυτό, ιδίως, η εντατική χρήση διαφημίσεων, η επιλογή διαφημιστικών μηνυμάτων με επιθετικό χαρακτήρα ή και δυνάμενων να παραπλανήσουν τους ασθενείς ως προς τις προσφερόμενες θεραπείες, η αναγραφή τιμών, η προβολή προσφορών ή η πρόσκληση για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, η προσπάθεια σύγκρισης και η ανάδειξη υπεροχής έναντι συναδέλφων είναι ικανή, σπιλώνοντας την εικόνα του οδοντιατρικού επαγγέλματος, αλλοιώνοντας τη σχέση μεταξύ των οδοντιάτρων και των ασθενών τους και διευκολύνοντας την πραγματοποίηση ακατάλληλων ή περιττών θεραπειών, να παραβλάψει την προστασία της υγείας και να προσβάλλει την αξιοπρέπεια του οδοντιατρικού επαγγέλματος. Κατά συνέπεια συνιστούν πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές.

  Στο πλαίσιο αυτό, καταχωρίσεις στο διαδίκτυο και ιδίως χορηγούμενες και επαναλαμβανόμενες, κατά το μέρος που υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο επαγγελματικής προβολής ή ενημέρωσης του κοινού συνιστούν ανεπίτρεπτες διαφημίσεις και θα ελέγχονται πειθαρχικά από τα αρμόδια όργανα.

  Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια και το κύρος του επαγγέλματός μας και να ενισχύσουμε το κλίμα της μεταξύ μας συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού.

 

 Ο Πρόεδρος ΟΣΑ

Αθ. Υφαντής

Διαβάστηκε 728 φορές