ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2023 13:52

Σας παραθέτουμε σημαντικές φορολογικές ενημερώσεις σχετικά με :

1. α. Την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος υπό την προβλεπόμενη προϋπόθεση της αύξησης των εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης.

β. Την παράταση για δύο χρόνια της έκπτωσης κατά 40% των δαπανών ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτισμάτων από το φόρο των επόμενων 4 ετών.

γ. Την αναστολή μέχρι 31.12.2024 της επιβολής φόρους υπεραξίας 15% επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων.

δ. Την αναστολή μέχρι το 2024 της επιβολής Φ.Π.Α. 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων από οικοδομικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις προς ιδιώτες αγοραστές.


2. Τις προθεσμίες και προβλέψεις για τη διαβίβαση δεδομένων έτους 2022 (MY DATA).



1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 2023

1,Απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ) που θα αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως. Πρόκειται για ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα που συνδέεται με μια παράλληλη πολιτική κινήτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας. Έχει ήδη τεθεί σε ισχύ για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θα συμβάλει ώστε χιλιάδες επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν την άνοιξη του 2023 για τη χρήση του 2022. Επιπλέον, πολύ περισσότερες επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους ολόκληρο το έτος 2023 για να αξιοποιήσουν το μέτρο αυτό και να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος και για τη χρήση του έτους αυτού.

2. Παρατείνεται για άλλα δύο χρόνια η διάταξη που προβλέπει την έκπτωση του 40% των δαπανών ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτισμάτων από τον φόρο εισοδήματος των επόμενων τεσσάρων ετών. Με διάταξη που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο από τη Βουλή, παρατείνεται μέχρι τις 31-12-2024 η ισχύς της διάταξης του άρθρου 16 του φορολογικού νόμου 4646/2019, η οποία προβλέπει ότι το 40% των εξόδων που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι μέσα σε ένα έτος για τις εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων τους εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος των τεσσάρων ετών που έπονται του έτους καταβολής των δαπανών υπό ορισμένους κανόνες και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το ανώτατο συνολικό όριο δαπανών που αναγνωρίζεται είναι οι 16.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στις 6.400 ευρώ (40% των 16.000 ευρώ). Συνακόλουθα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που δικαιούται ο ιδιοκτήτης σε καθένα από τα 4 έτη ισχύος της έκπτωσης φθάνει τα 1.600 ευρώ (το 1/4 των 6.400 ευρώ).

3. Φόρος υπεραξίας ακινήτων: Αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων. Παρότι ο φόρος έχει ψηφιστεί από το 2015 δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Για την ιστορία ο φόρος υπεραξίας προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης.

4. ΦΠΑ-οικοδομή: Αναστέλλεται έως το 2024 η επιβολή ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων από οικοδομικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις προς ιδιώτες αγοραστές. Από το 2025 η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον ΦΠΑ στα ακίνητα από το 24% στο 13% ή ακόμα και να τον μηδενίσει ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών με μηδενικό συντελεστή στις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων.

 

2.MY DATA – ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Διαβίβαση εσόδων/εξόδων και εγγραφών τακτοποίησης 2022
1. Τα έσοδα τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης διαβιβάζονται έως και την 28.2.2023.

2. Τα έξοδα τιμολόγησης, εσόδων αυτοτιμολόγησης και τα έξοδα μισθοδοσίας, διαβιβάζονται έως και την 31.3.2023.

3. Σχετικα με τις απόκλισης διαβίβασης και παράλειψης διαβίβασης του εκδότη, διαβάζονται από τον λήπτη έως την 30.4.2023.

4.Σε κάθε περίπτωση οι εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων διαβιβάζονται, είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους 2022.

Σχετικά με τη διαβίβαση δεδομένων για το έτος 2022, ισχύουν ειδικότερα και τα παρακάτω:

1.Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση δεδομένων, σχετικών με τους Τύπους Παραστατικών: 6.1 - Στοιχείο Αυτοπαράδοσης, 6.2 - Στοιχείο Ιδιοχρησιμοποίησης. Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των μηδενικών παραστατικών. Σε κάθε περίπτωση διαβιβάζεται ορθά η καθαρή αξία και κατά προσέγγιση οι κατηγορίες Φ.Π.Α. Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη και κρατήσεις).

2. Στη περιπτωση που καποιοι οδοντιατροι χρησιμοποιούν ταμειακες μηχανες ΔΗΛ  Λιανικές μέσω ΦΗΜ. Τοτε μετατίθεται για την 1η.4.2023 η υποχρέωση διαβίβασης χαρακτηρισμού των εσόδων λιανικής που εκδίδονται από ΦΗΜ, διαμέσου του πληροφοριακού συστήματος esend.

Μέχρι την 31η.3.2023, τα σχετικά δεδομένα θα εξακολουθούν να διαβιβάζονται μέσω των προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (λογιστικό ERP) ή της ειδικής φόρμας καταχώρισης της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα :

Και για τους 3 πρώτους μήνες του 2023 (όπως το 2021 και το 2022) οι λιανικές ΦΗΜ θα διαβιβάζονται με εμπορικό /λογιστικό, ERP ή μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα σε όλες τις περιπτώσεις, ήτοι και σε εκείνες που δεν διαπιστώνονται αποκλίσεις.

Διαβίβαση συναλλαγών παρόχων ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνίες, κ.λπ.

α) Συνεχίζουν έως 31.3.2023 να διαβιβάζονται από τους λήπτες οι συναλλαγές που αφορούν σε πώληση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ύδατος μη ιαματικού (Ε.Υ.Δ.Α.Π., λοιποί πάροχοι κ.λπ.), καθώς και παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς και συναλλαγές με τις οντότητες εκμεταλλευτών διοδίων, τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος.

β) Από την 1.4.2023 και εφεξής, οι οντότητες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (Δ.Ε.Η. και λοιποί πάροχοι), η Ε.Υ.Δ.Α.Π., οι λοιπές οντότητες πώλησης ύδατος μη ιαματικού, οι οντότητες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, οι οντότητες εκμεταλλευτές διοδίων, τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος  διαβιβάζουν τα δεδομένα συναλλαγών χονδρικής αναλυτικά μέχρι την μεθεπόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών και τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων εσόδων λιανικής που έχουν εκδοθεί χωρίς τη χρήση Φ.Η.Μ., συγκεντρωτικά ανά μήνα και μέχρι την μεθεπόμενη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα έκδοσης αυτών. Ειδικότερα στην περίπτωση οντοτήτων εκμεταλλευτών διοδίων, για τις συναλλαγές εσόδων λιανικής παραστατικών διοδίων που εκδίδονται στους σταθμούς διελεύσεων, αυτά διαβιβάζονται συγκεντρωτικά ανά μήνα έως την δέκατη (10) ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών.

3. Διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο για τα ERP/εμπορικά/λογιστικά προγράμματα από 1.1.2024

Από 1η.1.2024 η διαβίβαση μέσω των προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό /λογιστικό, ERP), που χρησιμοποιούν οι οντότητες και συνδέονται με την Α.Α.Δ.Ε. θα γίνεται σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ χρόνο και όχι έως την επόμενη ημέρα όπως ισχύει για το 2023 σύμφωνα με τις τροποποιήσεις της Α.1190/2022.

4. Χρόνος διαβίβασης στο myDATA μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρισης.

Για το έτος 2023, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τη φόρμα καταχώρησης, υποχρεούνται να διαβιβάζουν τις συνόψεις των παραστατικών τους εντός της επόμενης ημέρας από την ημερομηνία έκδοσης.

Με τη νέα απόφαση προστίθεται εξαίρεση ως εξής:

Για το έτος 2023 η διαβίβαση μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης για όσες οντότητες το προηγούμενο φορολογικό έτος είχαν ακαθάριστα έσοδα έως δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) καθορίζεται έως τη δέκατη (10ή) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν τα στοιχεία.
Συνεπώς οι υπόλοιπες οντότητες οι οποίες έχουν δικαίωμα χρήσης της ειδικής φόρμας καταχώρησης, υποχρεούνται να διαβιβάζουν τις συνόψεις των παραστατικών τους εντός της επόμενης ημέρας, όπως όρισε η Α.1090/2022.

Διαβάστηκε 826 φορές